Endokrin és diabetológiai diagnosztika

Endokrinológiai diagnosztika

 • Anamnézis felvétele: ennek során a panaszok mellett rákérdezünk az orvosi előzményekre, korábbi betegségekre, a családi anamnézisre, a szedett gyógyszerekre (fogamzásgátlókra is) élvezeti szerek használatára, táplálékkiegészítőkre, tömegnövelőkre potenciális doppingszerekre.

 • Érdemes megkérdezni a rendelés meglátogatása előtt a közvetlen vérrokonok betegségeit valamint elhozni a teljes orvosi dokumentációt (zárójelentések, ambuláns lapok) szedett gyógyszerek táplálékkiegészítők és egyéb szerek dobozát.

 • Fizikális vizsgálat: megvizsgáljuk, ezt az öltözék megválasztásánál célszerű figyelembe venni

 • Laboratóriumi diagnosztika: ez részben kémiai részben hormonális labor profil áttekintését jelenti. Kérjük hozza magával valamennyi labor leletét, különös tekintettel a hormon leletekre, függetlenül attól, hogy milyen régen készítették. Új labor készítése esetén helyben, Tiszafüreden a Prolabor Kft. laborjában valamennyi szükséges hormon labor levételére lehetőség van OEP finanszírozással vagy térítés mellett.

 • Speciális endokrin tesztek, terhelések: ezek szüksége esetén a teszt menetéről kezelőorvosától kap felvilágosítást. Ezek a tesztek általában több időt vesznek igénybe.

 • Radiologiai képalkotás: Röntgen és Ultrahang vizsgálatokra a 20 méterre lévő Kuthy Elek Járóbeteg Szakrendelőben van lehetőség.

Diabetológiai diagnosztika        

Diabetologiai vizsgálatok esetén az anamnézis felvétele és a fizikális és antropometriai (testsúly testmagasság BMI testzsírmérés) vizsgálat az alábbi vizsgálatokkal egészül ki:

 • Labor áttekintése: javaslatok kiadása előtt és fél évente szükség van a HgbA1C érték meghatározására mely az Ön szénhidrát anyagcsere állapotát jellemző érték. Mivel a cukorbetegség szövődményei gyakoribbak  magasabb értéke esetén ezért nagyon fontos, hogy ezt a laborban vett vérmintából készített laboreredményt magával hozza. Fél évente családorvosa is elkészítheti.

 • Vércukorszint mérőjének átvizsgálása: megnézzük üzemképességét, megfelelő beállítottságát. D-Cont és Mary típusú vércukorszint mérők esetén lehetőség van a mért értékek kiolvasására és napló formájában történő átadására. Ezért kérjük, hogy vércukorszint mérőjét soha ne hagyja otthon, mindig hozza el!

 • Szükség esetén folyamatos vércukor monitor rendszerrel (CGMS) 6 napon át folyamatosan követjük vércukorszintjének változásait. Ez a módszer pontos beállítást tesz lehetővé instabil vércukorszintű, inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében is. A mérő elektródát a has bőre alá ültetjük be és ehhez kapcsolódik a kabátgomb nagyságú műszer. Az adatokat számítógéppel értékeljük.

 • Szövődmények vizsgálata: Vese idegi ér és keringési rendszer irányú szövődmény vizsgálata helyben a szemészeti szövődmények vizsgálata a Tiszafüred Vasút u. 5. szám alatti szemészeti járóbeteg szakrendelőben történik.

 • Diabetológiai szakrendelésünkön szakképzett diabetes szakápoló tanítja be az eszközök használatát, betegoktatást vezet a cukorbetegséget kezelő gyógyszerekről és inzulin alapú rendszerekről, a cukorbetegség szövődményeiről és elkerülésük módjairól. Méri az oktatásban részvevő beteg tájékozottságát betegségét illetően és az oktatás hatékonyságát is.

 • Diabetológiai rendelésünkkel együtt intézményünkben dietetikus is működik, aki az Ön által felvett táplálkozási napló alapján állítja be a szakorvos által javasolt diétát és ellenőrzi annak végrehajtását.